Hirsirakennusten suunnittelu

002"Ei hirsirakennus tarvitse paljon suunnittelua!" - "Ei hirsiseiniä  kannata suunnittella, kun tavaraa ei ole määrämittaista" - "No, katsotaan nyt minkälainen tästä tulee!"

Näitä lauseita kuulee usein hirsirakennusprojektia aloitettaessa, mutta valitettavasti liian usein vielä toteutuksenkin aikana!

 

  

001bHirsirakennus ansaitsee ja vaatii aivan yhtä hyvän suunnittelun kuin mikä tahansa muu rakennus. Käsinveistetty hirsirakennus on ainutlaatuinen; rakennuttajalle veistetään yksilöllinen,  "omanäköinen" talo, mökki tai sauna. Hirsirakentamisessa  pätee vanha sanonta; hyvin suunnitteltu on puoleksi tehty! 

 

 

 

Hyvää suunnittelua puoltavat myös monet kustannuksiin ja rakennuksen ulkonäköön vaikuttavat asiat:

Jos hirret ovat vääränmittaisia, veistotyön tehokkuus heikkenee ja kustannukset nousevat. Summittaisen arvion perusteella hankitusta puumäärästä saattaa jäädä paljon hukkaa tai pahimmassa tapauksessa hirret voivat loppua jopa kesken! Siksi arvokkaat rakennuspuut kannattaa aina tilata rakennesuunnitteluun perustuvan hirsilistan pohjalta.

Veistokentällä hirsimiehen tulee tietää mitä ja miten rakennetaan. Kustannustehokas veistotyö edellyttää tarpeellisen määrän laadukkaita työkuvia. Nekin voidaan piirtää hirsien ehdoilla, vaikkei tavara määrämittaista olekaan!

Rakennuttajan pettymys on todennäköisesti suuri, jos hirsiveistäjä joutuu heti alkuun kertomaan, ettei hirsirakenteita voida toteuttaa maksettujen lupakuvien pohjalta. Siksi hirsirakennus tulee suunnitella alusta alkaen rakennustavan mahdollisuudet ja rajoitteet huomioon ottaen.

Hirsirakennuksessa on myös monia kohtia, joissa hirsirakenteet ja muu rakennusosat, kuten sisäkatto, kevytrakenteiset väliseinät, ikkunat ja ovet, liittyvät parhaimmillaan toimivasti ja viimeistellysti toisiinsa. Huonosti toteutettuna ne voivat saada aikaan myös isot vahingot, rumista koloista ja raoista puhumattakaan!

ALPPISALVOS OY tarjoa 20 vuoden ammattikokemusta hirsitöissä ja niiden suunnittelussa. Cad-ohjelmaa olemme hyödyntäneet jo yli 15 vuoden ajan. Piirrämme toteuttamiskelpoisia ja tavanomaista vaativampiakin ratkaisuja - ideointimallista työkuvaan! Asiakaana voit olla varma, että lopputulos on toimiva, pitkäikäinen ja arvonsa säilyttävä hirsirakennus, joka on tarkoitettu kestämään seuraavallekin sukupolvelle vanhojen arvokkaiden hirsipirttien tapaan.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä – suunnitellaan yhdessä Sinun Hirsitalosi!

 

Jaa
Alppisalvos Oy, Hakokyläntie 194, 89400 Hyrynsalmi
+358 (0)40 5772 870 • info[at]alppisalvos.fi