Puu taipuisi niin moneksi... myös sillaksi!

 

Ylä-Kainuu lehden uutinen 20.8.2013 pdfuuden teräsrakenteisen kävelysillan rakentamisesta Suomussalmen keskustassa kirvoitti hirsimiehemme kirjoittamaan samaisessa lehdessä pdfmielipiteensä suomalaisesta puurakentamisesta.

Keskieuroopalaisen taustan omaavana hän ei voi muuta kuin yleisesti hämmästellä suomalaisen puurakentamisen arvostamisen katoamista. Myös taito, tieto, luottamus ja uskallus puurakentamisen mahdollisuuksiiin vaikuttaa olevan aivan hukassa. Miten tässä on voinut käydä näin? Maassa, joka aikanaan on ollut puurakentamisen kehto. 

 

Spieseggbrücke 1779 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvan silta on mielipidekirjoituksessa mainittu Siedeggbrücke, rakennusvuosi 1779! 

 

Vaan maailmalla sitä osataan ja uskalletaan.

Sveitsistä puusiltoja löytyy lähes 1500, joista vanhimmat, vielä käytössä olevat, ovat jopa 300 vuotta vanhoja.

Naapurimaassa Virossa on katse suunnattu tulevaisuuteen ja siellä maan ensimmäinen katettu puusilta valmistui viime vuonna. 

USAssa otettiin käyttöön tämän vuoden tammikuussa pdfuusi katettu puusilta kun entinen vuodelta 1870 huuhtotui 2011 tulvien mukana pois ja Kanadan Goldenin "Kicking Horse" - joen ylittävä puurakenteinen "Timber Frame" - silta on antanut mm. uutta potkua kaupungin matkailulle.

Milloin sitten meillä rakennetaan taas puusiltoja? Maassa, jossa uhotaan puun kasvavan tuhansia kuutiota vuodessa enemmän kuin sitä ehditään hyödyntää! Ja puhetta puurakentamisen kehittämisestä riittää....

Voi hyvä tavaton! 

 

päivitetty 22.8.2013

 

Jaa
Alppisalvos Oy, Hakokyläntie 194, 89400 Hyrynsalmi
+358 (0)40 5772 870 • info[at]alppisalvos.fi